Pengambilan
makanan berkhasiat, berzat dan seimbang sering disarankan untuk
memastikan anda sentiasa sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit
berbahaya. Ini kerana pengambilan makanan seimbang dalam diet seharian
dapat membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit, termasuk kanser,
serangan jantung dan angin ahmar, tekanan darah tinggi, lebihan
kolesterol, osteoporosis dan spina bifida. Sejauh manakah makanan dapat
membantu anda menjauhkan diri daripada penyakit berbahaya?
1. Kanser (Barah)
Makan
buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengurangkan risiko kanser
kolon, perut, paru-paru dan esofagus. Bagaimanapun, bukti yang
menunjukkan pengurangan risiko itu tidak sekuat sebagaimana kanser payu
dara dan prostat.
Diet tinggi lemak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat, kolon, rektum dan endometrium. Bagaimanapun diet tinggi lemak sukar dikaitkan dengan kanser payu dara tetapi ada bukti menunjukkan bahawa lemak tepu memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko kanser.
Diet tinggi lemak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat, kolon, rektum dan endometrium. Bagaimanapun diet tinggi lemak sukar dikaitkan dengan kanser payu dara tetapi ada bukti menunjukkan bahawa lemak tepu memainkan peranan penting dalam meningkatkan risiko kanser.
2. Serangan jantung dan angin ahmar (Strok)
Satu
kajian mendapati mereka yang mengikuti garis panduan pemakanan
disarankan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengalami 28% dan
14% pengurangan risiko terhadap serangan jantung dan strok berbanding
mereka yang tidak mengikuti garis panduan itu.
3. Lebihan kolesterol
Kurangkan
pengambilan lemak, terutama lemak tepu akan merendahkan risiko
mengalami lebihan kolesterol di dalam darah, sekaligus risiko terhadap
penyakit jantung koronari.
4. Tekanan darah Tinggi
Mengambil
banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (8 hingga 10 hidangan) diikuti
diet rendah lemak dan mengambil produk tenusu (3 hidangan sehari) boleh
mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan merendahkan tekanan darah,
sekaligus mengurangkan risiko terhadap penyakit jantung koronari.
5. Osteoporosis
Mendapat
kalsium secukupnya akan melindungi anda daripada osteoporosis. Kalsium
dijumpai dalam produk tenusu, sayuran hijau dan banyak lagi produk yang
diperkaya dengan kalsium.
6. Spina Bifida
Mengambil
makanan yang mengandungi asid folik seperti sayur-sayuran hijau atau
asid folik yang diperkaya dengan bijirin sebelum dan ketika hamil dapat
membantu melindungi bayi daripada mengalami spina bifida.
Info dari: Panduan Penjagaan Kesihatan (Berita Harian)
No comments:
Post a Comment